La sindicació de continguts de televisió local a Catalunya

   15 de julio de 2014  /  Comentarios desactivados en La sindicació de continguts de televisió local a Catalunya

Els membres del grup Josep Àngel Guimerà i Isabel Fernández Alonso han publicat un article a la revista Telos sobre la importància de la sindicació de continguts en el manteniment i desenvolupament d’un sector autòcton de televisió local a Catalunya. L’article repassa críticament el naixement i el creixement de les xarxes públiques d’intercanvi de continguts i de prestació de serveis que van existir a Catalunya entre finals dels anys noranta i l’any 2012: la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya, encara existent actualment amb el nom de La Xarxa, i Comunicàlia, desapareguda el 2011.

L’article aporta abundant coneixement nou, ja que sistematitza per primera vegada dades sobre els pressupostos de les dues xarxes i els serveis prestats per totes dues, així com sobre la seva evolució al llarg del temps. Així mateix, compara les similituds i diferències de dues plataformes que s’han presentat tot sovint, i erròniament, com molt semblants. Més enllà de la distribució de continguts a les televisions i la prestació de serveis (legals i comercials, sobretot), les grans diferències de pressupost i de mecanismes de funcionament els convertiren en ens notablement diferents.

Captura de pantalla 2014-07-15 18.19.26

Els autors defensen que tant la XTVL com Comunicàlia han estat fonamentals per a la consolidació i dinamització d’un sector autòcton de la televisió local, on històricament els operadors de fora de Catalunya han tingut un paper molt menor —tret distintiu del Principat respecte d’altres regions d’Espanya. Així mateix, sostéenen que aquestes dues entitats han estat clau per l’existència d’unes televisions arrelades al territori, que han trobat en els continguts sindicats —de marcat perfil de servei públic— un complement estratègic per als continguts de proximitat de producció pròpia.

El text no defuig els problemes i contraindicacions d’aquestes xarxes. D’una banda, el clar perfil polític de totes dues: mentre la XTVL es va impulsar des d’administracions governades pel PSC (sobretot, la Diputació de Barcelona i els grans ajuntaments metropolitans), Comunicàlia  va estar impulsat per les altres tres Diputacions, aleshores en mans de CiU. De l’altra, l’aprovisionament de continguts de qualitat a baix cost va dur algunes televisions a desatendre la producció pròpia per abusar dels continguts sindicats.

 


RSS  |  Twitter  |  Facebook