Els mitjans de comunicació en la reconstrucció nacional de Catalunya

   26 de febrero de 2014  /  Comentarios desactivados en Els mitjans de comunicació en la reconstrucció nacional de Catalunya

[26.2. 2014]

Els professors Josep Àngel Guimerà i Ana Fernandez Viso, investigadors del Grup Daniel Jones, han publicat el passat mes de gener un text sobre el paper dels mitjans de comunicació en el procés de reconstrucció nacional de Catalunya en el període comprés entre 1979  i 2012.

Small_Nations_2Es tracta d’un capítol del llibre The Media in Europe’s Small Nations i porta per títol “National Reconstruction and the Media in Catalonia”. El volum, editat pel professor de la Universitat de York Huw David Jones, és una tria de les millors ponències que es van presentar a Cyfrwng 2011: International Conference on Media and Culture in Small Nations, que va tenir lloc a la University of South Wales al juny de 2011.

El text de Guimerà i Fernández Viso argumenta que les polítiques de comunicació han estat un eix central del procés de construcció nacional encetat a Catalunya després de la fi de la dictadura franquista. Així mateix, demostren que tots els Governs catalans que han existit durant el període estudiat han tingut en la creació d’un sistema propi de mitjans un dels seus principals objectius. El consideraven, de fet, una eina fonamental del procés de normalització lingüística i cultural que el país posava en marxa després de quatre dècades de prohibicions i persecucions sota el franquisme.

Tot i això, els autors ja adverteixen que l’arribada al poder de CiU el 2010, en un context de fortes retallades en la despesa pública, estava comportant un gir en les polítiques desenvolupades pels Governs anteriors, especialment si es comparaven amb les fortes inversions dels dos executius de centreesquerra que el van precedir entre 2003 i 2010.

Aquest capítol és una de les primeres aproximacions globals que s’han fet a les polítiques de comunicació relatives a premsa, ràdio, televisió i cinema (aquest darrer, amb menys profunditat) al Principat en un periode tan llarg, ja que abasta des de la recuperació de l’autogovern el 1979 fins a la victòria electoral de CiU el 2012. Es descriuen les diferents polítiques i s’analitza el seu impacte així com l’evolució dels recursos econòmics dedicats a la creació de mitjans propis de Catalunya i, gairebé sempre, en català.

>>Text íntegre: “National Reconstruction and the Media in Catalonia


RSS  |  Twitter  |  Facebook